Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 5 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Podnikatelský záměr: zřízení fitness centra na soukromé střední škole
Kohlmünzer, Martin ; Šťastný, Jan (oponent) ; Šopíková, Jana (vedoucí práce)
Cílem této bakalářské práce na téma „Podnikatelský záměr: zřízení fitness centra na soukromé střední škole“ je ukázat na prospěšnost pohybové aktivity a vytvořit podnikatelský plán na realizaci fitness centra na střední soukromé škole. V teoretické části jsou objasněny pojmy pohybová aktivita a její význam pro zdraví člověka, popsána úroveň pohybové aktivity středoškolské mládeže a vyzdvižena příležitost ovlivňování vztahu k pohybové aktivitě v prostředí školy. Dále jsou uvedeny teoretické informace související se založením podniku. V praktické části je vypracován podnikatelský plán malého podniku pro vytvoření a provoz fitness centra na střední soukromé škole.
Metabolický syndrom - hrozba civilizačního onemocnění
Březinová, Marie ; Kulhavá, Miluše (vedoucí práce) ; Podaná, Jana (oponent)
Tématem bakalářské práce je metabolický syndrom jako hrozba civilizačního onemocnění. Práce je členěna na teoretickou a empirickou část. Teoretická část je rozdělena na dvě kapitoly. První kapitola se velmi obecně zabývá civilizačními nemocemi, příčinami, jednotlivými chorobami a prevencí. Druhá, obsáhlejší kapitola je věnována metabolickému syndromu, jeho charakteristice, etiologii vzniku, diagnostice, terapii a prevenci. Empirická část, realizovaná kvantitativním výzkumem, vychází z dotazníkového šetření u 102 náhodně vybraných respondentů, pacientů interního oddělení a interní ambulance Nemocnice Brandýs nad Labem, s cíli zjistit, jak jsou pacienti informováni o MS, kdo jim poskytl informace, a zda mají zájem o větší informovanost dané problematiky. Dále také zjišťuji, zda dodržují režimová opatření v rámci prevence MS. Z dotazníkového šetření vyplývá, že respondenti jsou informováni o MS, a to nejvíce od zdravotnického personálu a z médií. Z toho méně jak polovina projevila zájem o doplňující informace o MS. Z výsledků je také zřejmé, že respondenti zcela nedodržují preventivní režimová opatření. Pro lepší osvětu MS navrhuji v ambulantní péči pravidelná skupinová setkání pacientů, která by se věnovala dané problematice a formou prezentace, diskuze a stanovení cílů pro další setkání pacienty...
Metabolický syndrom - hrozba civilizačního onemocnění
Březinová, Marie ; Kulhavá, Miluše (vedoucí práce) ; Podaná, Jana (oponent)
Tématem bakalářské práce je metabolický syndrom jako hrozba civilizačního onemocnění. Práce je členěna na teoretickou a empirickou část. Teoretická část je rozdělena na dvě kapitoly. První kapitola se velmi obecně zabývá civilizačními nemocemi, příčinami, jednotlivými chorobami a prevencí. Druhá, obsáhlejší kapitola je věnována metabolickému syndromu, jeho charakteristice, etiologii vzniku, diagnostice, terapii a prevenci. Empirická část, realizovaná kvantitativním výzkumem, vychází z dotazníkového šetření u 102 náhodně vybraných respondentů, pacientů interního oddělení a interní ambulance Nemocnice Brandýs nad Labem, s cíli zjistit, jak jsou pacienti informováni o MS, kdo jim poskytl informace, a zda mají zájem o větší informovanost dané problematiky. Dále také zjišťuji, zda dodržují režimová opatření v rámci prevence MS. Z dotazníkového šetření vyplývá, že respondenti jsou informováni o MS, a to nejvíce od zdravotnického personálu a z médií. Z toho méně jak polovina projevila zájem o doplňující informace o MS. Z výsledků je také zřejmé, že respondenti zcela nedodržují preventivní režimová opatření. Pro lepší osvětu MS navrhuji v ambulantní péči pravidelná skupinová setkání pacientů, která by se věnovala dané problematice a formou prezentace, diskuze a stanovení cílů pro další setkání pacienty...
Využití stévie sladké (Stevia rebaudiana, Bertoni) ve výživě člověka
KÜFFNEROVÁ, Nela
Bakalářská práce je zaměřena na využití stévie sladké (Stevia rebaudiana var. Bertoni) ve výživě člověka, jako alternativní sladidlo s řadou vedlejších, pozitivních účinků. Stevia rebaudiana var. Bertoni, známá také pod názvy medové lístky či stévie cukrová patří do čeledi hvězdicovitých (Asteraceae). Její původní oblast je Jižní Amerika, území Paraguaye a poprvé byla popsána v roce 1887, botanikem Moisésem Santiaganem Bertonim. Stévie patří do skupiny víceletých rostlin, dorůstá do výšky až 1 metru, její listy jsou tmavě zelené, hustě poseté jemnými chloupky. Květy jsou bělavé, kořeny rostou těsně pod povrchem půdy, díky mělkému kořenícímu systému. Celkový vzhled rostliny závisí převážně na prostoru pro růst a obsahu živin v půdě. Při pěstování je nutné dodržet termíny setí, které se pohybují v rozmezí od února do března a udržení stálé teploty při klíčení, která by neměla klesnout pod 10 °C. Čeleď Asteraceae zahrnuje 154 druhů stévie, přičemž právě Stevia rebaudiana var. Bertoni je jedinou, která se vyznačuje charakteristickou sladkou chutí a je proto předmětem výzkumů v oblasti výživy a potravin. Za její sladivost jsou zodpovědné přítomné diterpeny steviol-glykosidy. Největší podíl, až 95 % steviol-glykosidů tvoří steviosidy a rebaudiosidy A, B, C, D, E, F. Dnešní společnost hledá nové, alternativní způsoby náhrady cukru, pro nějž je charakteristická vysoká energetická hodnota. Nadměrná konzumace řepného cukru je jednou z příčin vysokého nárůstu civilizačních chorob, jako je např. cukrovka či obezita. Možnost využití sladivého potenciálu stévie se jeví jako vhodná alternativa. Byla provedena řada studií, které zkoumaly vliv stévie na lidské zdraví a její bezpečnost při použití v potravinářství. Závěry studií prokazují velmi dobré účinky extraktů ze stévie při léčbě či prevenci některých onemocnění. Pro lidi trpící diatebem II. typu je použití stévie jako náhradního sladidla zcela bezpečné, nevykazující žádné vedlejší, negativní účinky. Díky nulové energetické hodnotě je vhodná pro lidi trpící obezitou, kdy je nutné snížit energetický příjem potravin. Výzkumy se prováděly i ve spojení s možnou karcinogenitou, mutagenitou, tvorbou zubního kazu či možného vlivu na plodnost. Extrakty ze stévie jsou v EU povoleny od roku 2011, kdy Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal stanovisko o bezpečnosti steviol-glykosidů, získaných z rostliny Stevia rebaudiana var. Bertoni. Dále byla stanovena denní přijatelná dávka v hodnotě 4 mg/kg tělesné hmotnosti.
Podnikatelský záměr: zřízení fitness centra na soukromé střední škole
Kohlmünzer, Martin ; Šťastný, Jan (oponent) ; Šopíková, Jana (vedoucí práce)
Cílem této bakalářské práce na téma „Podnikatelský záměr: zřízení fitness centra na soukromé střední škole“ je ukázat na prospěšnost pohybové aktivity a vytvořit podnikatelský plán na realizaci fitness centra na střední soukromé škole. V teoretické části jsou objasněny pojmy pohybová aktivita a její význam pro zdraví člověka, popsána úroveň pohybové aktivity středoškolské mládeže a vyzdvižena příležitost ovlivňování vztahu k pohybové aktivitě v prostředí školy. Dále jsou uvedeny teoretické informace související se založením podniku. V praktické části je vypracován podnikatelský plán malého podniku pro vytvoření a provoz fitness centra na střední soukromé škole.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.